Monday, December 25, 2006

James Brown är död

James Brown är död. Alla dör och det konstigaste med James Brown är väl egentligen att han hann fylla 73 år innan han dog. Men det känns ändå märkligt när någon så levande person, som James Brown, försvinner bort. Någon som under hela sin livstid varit så närvarande i allt han åstadkom och så intensiv. Tomrummet blir kanske inte större, men på alla sätt mer påtagligt.

Första gången jag kom i kontakt med James Brown var via en dokumentär på SVT som jag råkade zappa förbi. Jag minns det som igår. Det var ett klipp från en livespelning och jag undrade vad gubben i dom konstiga kläderna gjorde. Han såg ut som en tant men rörde sig som ett lejon och dom konstiga kläderna fladdrade som en lejonman. Jag fattade så klart ingenting, men det handlade heller inte om det. Jag tvivlade på att det fanns någon där, i publiken som förstod över huvud taget. Jag tror inte ens James Brown förstod vad han höll på. Det handlade om att dansa och publiken dansade och skrek och James Brown dansade och han såg så plågad ut när han dansade. Som om en djävul satt i bröstet och dunkade och ville ut, och som om dansen var ett sätt för James Brown att vaska ut djävulen i bröstet. Det var så det såg ut. Det fanns ingen som såg så plågad ut när han dansade som James Brown såg plågad ut när han dansade.

Det var som att han föddes på scenen och det var som att han skulle dö på scenen. Det var som att han trodde på varje ord han sjöng och det var som att varje danssteg var en balansgång mellan döden och livet och det var allt det där, som fick hans uppträdande vara så totalt levande som nästan inget annat uppträdande jag sett varken förr eller senare. För honom var inte dansen en dans, men något mer, något viktigare: ett sätt att leva på. Och han levde där.



Några år senare kom jag över följande klipp. Och om kärlek och själ och svett och funk och musik finns, så ser det ut så där. Som när James Brown efter att ha fallit ner på sina knän ett dussintal gånger, 07:55, drar till sig stativet och vinglar med huvudet och springer med benen och lägger huvudet på sned och sjunger: 'please, please, please'. Som när musiken stannar av och James Brown viker på benen, efter 03:49, tar sats och vrålar till: 'baby, you've got me wrong'. Den finns där, som en röd tråd genom hela det 9 minuter långa klippet och den finns där som en röd tråd genom hela James Browns liv och nu är han död, hur konstigt är inte det?

James Brown är död. James Brown är död. James Brown är död.

Så dansa då.

***

Tidigare skrivit om James Brown, en text om hans låt 'Please Please Please':

Och det är sant. Svetten på James Browns panna sitter kvar där än och det finns inte en jävla idiot i världen som kan svettas mer, coolare, värdigare, bättre: som kan spruta av energi och dra mikrofonen så lågt, som kan explodera så totalt, utan att det hörs någonting annat än ett stön, ett lågt stön och ett regn av svett och skit i Jesus, han har aldrig varit här för oss och James Brown är gud för dom som aldrig ens brydde sig om att förstå, mikrofonen: stoppa in den i svalstet och skölja ner med två delar olaglig absint och har du sett hur han sjunger den har låten, stående i brygga med huvudet blodsprängt av för mycket luft som vill ut men James Browns kinder är precis lika starka som dom ser ut och kinderna fulla av luft och snart kommer det, tänker alla, och James Brown lutar sig 45 grader längre bak och häver sina knän som en viktstav och den ena handen lutar ut från kroppen och den andra handen knyten runt mikrofonen lite hårdare och sprängs inte James Browns huvud nu så kommer han leva kvar 4-ever och James Browns huvud sprängs inte och han reser sig upp och sjunger PLEASE PLEASE PLEASE och svettet skvätter ut över alla dom som kommit dit för att känna samma sak och alla dom som älskar honom och alla älskar honom för han sjunger om tjejen som inte ska gå och ibland känner vi samma sak och jag kanner mig som James Brown ibland.

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Helt sanslöst bra klipp! Det händer nåt redan vid 02:28, när han bara skriker till och flyger omkull... det måste vara djävulen. Och i slutet av femte minuten också när dom måste hjälpa honom upp och han bara skakar på huvudet...
helt overkligt att han är död faktiskt.

11:39 AM  
Blogger Alfredo Augusto said...

paul: sant.. sjukt.. vilken jävla närvaro!!

12:38 PM  

Post a Comment

<< Home